dinsdag 28 juni 2011






Foto boven.De eerste trolleybus. Verder Place St.Francois met diverse trolley bussen, één van de drukste plekken in Lausanne, rond 1940, er is sinds niet veel veranderd! Er zullen nu wel modernere bussen gekomen zijn!












De "Grand Pont"van Lausanne. Er is tot nu toe niet veel veranderd! Rechts onder de loopbrug is het station van de "funiculaire"naar Ouchy. Vroeger werden van hier uit door de funi ook goederenwagens van het station naar boven gebracht en verder via 2-assige elec locs ( tractors, die op de tramspanning reden) en liften naar de Grand Pont, waar ze uitgeladen konden worden,het was een mooi maar wel ingewikkeld systeem! Kon er altijd graag naar kijken!





























Een tram afdalend van de wijk "La Pontaise"(waar mijn grootouders woonden) naar de stad.Dit was het steilste traject voor een tram in Europa! Beneden bij de halte stond een kraam met gepofte kastanjes, het was of een rit met de tram naar boven of een zak kastanjes, kostte beiden evenveel!! Maar dan moesten we (mijn moeder en ik) naar boven lopen, och we waren nog jong!! 30 Jaren later stond er weer een kraam met gepofte kastanjes, heb er toen weer een puntzak gekocht, maar ze smaakten toen niet zo, het was anders!! De eerste trams van Lausanne waren geel, later werden ze blauw/wit geverfd!








































































Lausanne heeft van 1898 tot 1968 een meterspoor tramnet gehad, dat is geheel verdwenen en vervangen door trolleybussen. Een nieuwe interlokale tram is in 1991 gekomen ivm.met de universiteit die in Renens gebouwd is, deze is voor normaalspoor gebouwd. Andere lijnen zullen nog volgen De net te zien gele tram achter stamt uit rond 1900 en rijdt nog steeds!!

Geen opmerkingen: