woensdag 31 maart 2010


Een HO model(Liliput) van een zesassige 1e.klas wagen van de pruisische Spoorwegen en een teakhouten restauratie rijtuig van de Wagonlits.

zondag 28 maart 2010


De laatste machinisten cursus van 2010 in het clubgebouw.

zaterdag 27 maart 2010

Een oud restauratie rijtuig ( Liliput) voor het HO spoor.


Bovenste foto is Ramon bezig met de digitale bedrading en op de onderste foto is Danny bezig een testloc.van een decoder te voorzien.
Vorige week had Danny een Koploper van Trix gekocht, deze reed helemaal niet, vrijdag hebben we een andere opgehaald bij Tombe, ook deze werkte niet en hebben we vandaag deze geruild voor een Ned.Zwit., TEE die gelukkig wel goed werkte. Hier een foto van de gespannen aandacht van het rijden over een testrondje en een video opname!
Verder werd er hard gewerkt aan de module baan van Ramon, omdat deze af moest. Eerst was het de bedoeling deze baan analoog te laten werken maar achteraf werd besloten de baan digitaal te maken, wat veel werk scheelt in bedrading en zenuwen, die ook een part gingen spelen! Dit alles kostte veel tijd omdat we weer naar Tombe moesten gaan om diverse onderdelen te halen, maar uiteindelijk is het gelukt en konden we weer rustig ademhalen! De testloc.reed prima digitaal! Hulde aan Danny, die het meeste werk deed, dat mag best gezegd worden!




Zaterdag waren Danny en Ramon hier. s'Morgens hebben we een tentoonstelling bezocht met spoorwegmodules in Hillegom in de school waar Danny op zit, er waren diverse mooie modulebanen.

donderdag 25 maart 2010

Een stel SBB drie-assers met open en dichte balcons. We kunnen nu een SBB HO stoptrein formeren uit de jaren 1930.

dinsdag 23 maart 2010

De opstelsporen zijn gereed en ook de bovenleiding is geplaatst, nu nog ballasten en wat verven.

maandag 22 maart 2010








De twee opstelsporen zijn gelegd, over één moet nog bovenleiding.De sporen zijn al bezet met lichtstaalrijtuigen en ertswagens! Het was dringen!!! De raderboot is tijdelijk verplaatst naar de woonkamer!

zondag 21 maart 2010


Schakelbord van Ramon's Modulebaan.

zaterdag 20 maart 2010


Danny en Ramon ,machinisten in opleiding, bezig met het opstoken van een locomotief.










Vandaag werd de nieuwe brug in het parkbaan traject officieel geopend door de wethouder. De schaar om het lint door te knippen werd aangereikt door een dochtertje van één der bestuursleden. Daarna werd er een rit gemaakt over het gehele traject met wethouder en gemeente leden. Bovenste foto bloeiende krokussen in het park




vrijdag 19 maart 2010

Wat zouden zij te bespreken hebben?


De rails, en wissel voor het tweede opstelspoor, zijn voor een groot gedeelte gelegd. Het Om spoor is verwijderd.

donderdag 18 maart 2010


Theo Koning is vandaag geweest en heeft mee geholpen( en veel gedaan!) aan het bouwen van de ondergrond voor de bocht naar de nieuwe opstelsporen. Het wordt nu twee keer bukken!!

dinsdag 16 maart 2010




Ruim 25 jaar geleden kocht ik in een winkel te Interlaken een HO model van een SBB 2-asser van Liliput. Ik heb ze nooit meer gevonden, tot vandaag, in ebay werd er een 3-asser aangeboden,het zijn rijtuigen waar ik jeugdherinneringen aan heb. Tot 1924 werden er honderden gebouwd voor de SBB.De wagens met een open balcons reden in stoptreinen. Er zijn ook tientallen gebouwd met dichte balcons en vouwbalgen die voor sneltreinen gebruikt werden.In 1964 waren ze allemaal verdwenen! Enkelen zijn gerestaureerd en zijn nu in het bestand van Swiss Historic. In de laatste oorlog werden van veel van deze rijtuigen de middelste as verwijderd het frame versterkt en die assen gebruikt voor het bouwen van hoognodige kolenwagens.
In de begintijd van de electrificatie had de SBB.hard machines nodig en werd op de 2e.hands markt naar locs.gezocht. Deze in Duitsland gebouwde machine voor de Zweedse ertsbaan voldeed aldaar niet en werd door de SBB gekocht. Het werd de Ce 6/6 14101. Door een bepaald geluid dat hij maakte werd hij de "Rothenbach-Sage" genoemd. In Rothenbach ( Emmentahl ) waren veel houtzagerijen, die ook zo'n geluid voortbrachten

Oeps!! Laat ons dat bij de SWZ.liever niet overkomen!
De Ae 4/8 11300 een testloc. In de begintijd waren de elec.locs.uitgerust met koppelstangen voor de overbrenging van de motor naar de wielen. Omdat het eigenlijk onzinnig is een draaiende beweging via een heen en weer gaande weer om te zetten in een draaiende beweging zocht men naar middelen dit te vermijden. Buchli en Tschanz hadden hier voor een oplossing voor een enkelas aandrijving. Deze werd getest op deze machine en Buchli won! Op de foto is de Buchli aandrijving rechts te zien en de Tschanz links. Deze loc.kreeg als bijnaam "Grootmoeder",omdat hij het voorbeeld is geworden voor tientallen locomotieven van de SBB. De loc.is helaas gesloopt!

maandag 15 maart 2010


De eerste " Krokodil". De opbouw van deze machines hadden hetzelfde moeten zijn als de sneltrein locomotieven Be 4/6. Ze werden te zwaar, waarna er aan beide uiteinden een steunas kwam met een kap, waardoor deze machine dit uiterlijk kreeg. Uiteindelijk werd van de vervolgserie de opbouw geheel gewijzigd in wat wij nu kennen.Deze loc.is nu onder de hoede van Swiss Historic. In 1984 heb ik deze machine nog zien rijden in Interlaken.

In het laatste gebouwde zijspoor is een wissel geplaatst voor toegang naar een paar opstelsporen, die hoog nodig zijn, waarschijnlijk wordt er ook een Om opstelspoor hiervoor opgeofferd!

zaterdag 13 maart 2010


We hebben nu 4 van zulke ertswagens voor spoor 0, nu nog de opstelsporen hier voor maken.!

vrijdag 12 maart 2010


De voorkant van de loc. met luchtcompressor. Boven spoor O modellen van de dubbellocs. De middelste is die van 1939.

De Ae 8/14 11851 nog in aanbouw bij SLM.






Eén van de dubbellocs.van de SBB voor de Gotthardbaan. de Ae 8/14 11851. Gebouwd rond 1930 met de bedoeling een machinist uit te sparen. Toen het later mogelijk was twee apparte locs.samen te voegen ( multiply units) is de bouw van meerdere machines niet verder vervolgd. Deze loc.had de SLM Universal aandrijving. De andere machine de Buchli aandrijving. De 11851 is naderhand gemoderniseerd en enige jaren geleden gesloopt. De 11852 is nu van Swiss Historic en rijdt nog regelmatig. Een derde, modernere uitvoering, loc 11853 is in 1939 gebouwd en was lange tijd de sterkste elec.loc.ter wereld. Deze staat in het museum te Luzern, is niet inzetbaar door een brand in één der helften, is uiterlijk weer hersteld.

De Bernina Baan loc.Ge 4/4 182 waarvan de restauratie vrijwel voltooid is in Pochiavo,hier met een trein in 1976. Bovenste foto,de eerste motorwagens van de Bernina baan uit 1913, zij rijden nog steeds,na vele restauraties.

donderdag 11 maart 2010


Voorbereidend werk voor de wissels van Tramalan. Rails van Roco en Atlas.

dinsdag 9 maart 2010

Een HO model van een accu triebwagen, die ook rond 1930 veel gebouwd werden. Deze treinen reden dus net als onze elec.7 1/4"modellen bij de SWZ. met accu's.
Een HO model van een dampftriebwagen, die voor 1930 veel gebouwd werden voor diensten op secundaire spoorwegen.

Een HO model van één der eerste sneltrein diesellocs.de V 16. Nog met een mechanische aandrijving met koppelstangen


zondag 7 maart 2010

Een stel mee gebogen wissels gemaakt door Peter voor zijn spoor O baan.

zaterdag 6 maart 2010







Vandaag werd de nieuwe brug van de SWZ in het parkbaan traject getest. Eerst met de losse loc.daarna met al de wagens en tenslotte vol met passagiers. Alles ging goed, nu moet er nog geasphalteerd worden en is alles gereed voor het nieuwe rijseizoen.
Testing the new railwaybridge in the parc with engine and full cars! All went well!