vrijdag 1 juli 2011

Nog een afbeelding van de Grand Pont te Lausanne uit dezelfde tijd. De tramrails liggen er nog!Rechts onder de sporen voor goederenwagens zowel normaal als meterspoor! De meterspoor goederenwagens werden door gewone trams verder vervoerd. De lading naar Ouchy was in de meeste gevallen steenkolen( voor de raderboten) later tankwagens, lege en volle vaten (bier) en andere zaken voor het industrie terrein. In deze vallei(onder de brug)stroomde vroeger de rivier de Flon, deze ligt nu ondergronds. De kleine "Funi",die naast de grote reed ( van het station naar de Flon) ,vervoerde de goederenwagens(max.twee) van het station naar het dal van de Flon en vandaar werden ze dmv.traversen naar de grote Funi gebracht ,die ze naar Ouchy bracht! Een heel gerangeer, maar voor een jongen,als ik toen was,erg interessant Oorspronkelijk werd alles door stoommachines aan gedreven( ook de kabels van de twee Funis), later werd alles electrisch! Dat is allemaal geschiedenis! Het industrieterrein bestaat nog wel,maar alles wordt nu met vrachtauto's vervoerd en de Funi is nu een moderne Metro geworden! In het begin van deze serie heb ik de geschiedenis verteld van het reilen en zeilen van deze baan




Het transport van het goederenstation over het stationsplein naar de "funiculaire"met de elec. tractor.






















De in een vorig artikel bedoelde tractor! Konden door het personeel bediend worden! Waren op het rangeerterrein in de stad en in de haven te vinden, en reden op de tramspanning, met een trolley via veel draaischijven, op die terreinen! Ik denk dat dit 600 volt geweest is!









Ramon komt vanavond niet,hij moet optreden. Ik heb weer wat rechte marklinrails gekregen ,die voor Rico bestemd is, hij zal het zo wel komen ophalen. Voorlopig is het afgelopen met het geven van rails, de jongens kunnen nu vooruit met hun banen! Ze zijn hierdoor een eind op streek geholpen en moeten het nu verder zelf maar doen!!









Danny is gekomen en even later ook Rico, ze zijn nu beiden naar bed (22.30 hr). Rico moet morgen vroeg met de trein mee, Danny zal wel blijven doorslapen! Weet nog niet of ik morgen naar de club ga.




















Geen opmerkingen: