Danny is bezig een wagen voor het 5"spoor om te bouwen voor het 7 1/4"spoor, het draaien van nieuwe assen, omdat de wielen verder uit elkaar moeten komen, dat doet hij meestal op de dinsdag., dan is hij vroeg uit school. Ondertussen draait de trein zijn rondje!
dinsdag 31 maart 2009
maandag 30 maart 2009
zondag 29 maart 2009

dinsdag 24 maart 2009
maandag 23 maart 2009
De "Capisteria"zusterschip van de "Patro", waar ik ook een tijd op gevaren heb. Eveneens in de USA gebouwd.

Rijsttafel aan boord van de "Patro". De voeding en huisvesting aan boord was goed tot zeer goed. Bijna elke zondag rijsttafel en maandags vaak erwtensoep met kluif en alle andere attributen, ook als het buiten 40 graden celcius was en het schip geen air-conditioning had! Die kwam pas rond 1970, de "Patro"had dit gelukkig wel. Iedereen had een vaste plaats aan tafel. De gezagvoerder aan het hoofd, links van hem mijn persoon en rechts van hem de 1e.stuurman en zo verder, soms aan één tafel en soms aan meerdere tafels dat hing af van de indeling van de eetsalon. Rond die tijd mochten ook echtgenoten meevaren, vooral de jongeren profiteerden daarvan de ouderen hadden vaak kinderen thuis en dan ging dat moeilijk. De "Patro"had een spaanse bemanning en was een in de USA gebouwde tanker.



Voor ik verder ga met het verhaal over mijn zeemansloopbaan eerst uit de doeken doen hoe de verhoudingen aan boord in elkaar zaten, althans toen, nu is het anders. Ik heb gemerkt dat weinig mensen weten hoe dat toen in elkaar stak! Om te beginnen had je de gezagvoeder, daarna had je drie stuurlui, eerste stuurman, tweede stuurman en derde stuurman, die alle drie een wacht van 4 uur liepen. De gezagvoeder liep geen wacht, maar had wel de algehele verantwoording. Dat was de dekdienst. Bij de machine kamer had je de hoofdwerktuigkundige, tweede wtk, derde wtk en de vierde wtk en op een grote tanker had je nog drie vijfde wtk's, die liepen dan wacht samen met de tweede,derde en vierde wtk's. Soms had je ook enige stuurmansleerlingen en wtk.leerlingen.Deze jongelui liepen soms in de dagdienst of liepen wacht mee. De Hoofdwtk. liep net als de kapitein geen wacht, maar had wel de gehele verantwoording over het technische gebeuren en de administratie ervan. Aan boord had je drie wachten. Van 0-4 uur van 4-8 uur en van 8-12 uur. Daarbij moest je soms overtime maken in de morgen en middaguren als dit nodig was. Het kwam ook voor dat door een mankement aan de motor het schip stil lag dan werd ieder er uit getrommeld, om mee te helpen, machinisten dan, soms duurde zo'n reparatie 24 uur of nog langer en zag je je bed niet! Gelukkig kwam dit niet zoveel voor. Van 0-4 uur liepen de tweede stuurman en de derde wtk. van 4-8 liepen de eerste stuurman en de tweede wtk wacht en van 4-8 uur liepen de derde stuurman en de vierde wtk. met een stoker/olieman wacht, soms ook met leerlingen er bij. Dat ging dag en nacht door alleen in de havens liepen alleen de vijfde wtk's wacht en de anderen hadden dan dagdienst om het nodige onderhoud te plegen. De stuurlui liepen dan wacht bij het laden en lossen. Dit waren dus de officieren. Aan bemanning had je onderofficieren bestaande uit de hofmeester, bootsman,timmerman, kabelgast en pompman (de laatste alleen op tankers) dan nog kwartiermeesters, stokers/oliemannen, roergangers en de verdere bemanning, koks, bediendes enz. Voer het schip niet automatisch ( alleen op volle zee) dan stond er een roerganger aan het stuur, dus geen stuurman! Dit was dus in mijn tijd, het is nu heel anders. Schepen varen wat de machinekamer betreft geheel automatisch en alleen op de brug wordt er wacht gelopen, door een maritiem officier, ik praat daar verder niet over want dat heb ik niet meegemaakt!
In het totaal een 60 man. per schip, geloof dat ze het nu met 20 man doen, wat niet in het voordeel van het schip is. Maar ja, bemanning is een onkosten post voor de rederij!!
In het totaal een 60 man. per schip, geloof dat ze het nu met 20 man doen, wat niet in het voordeel van het schip is. Maar ja, bemanning is een onkosten post voor de rederij!!
zondag 22 maart 2009
En wat deden wij in onze vrije tijd? Natuurlijk spoor O treinen maken met een collega wtk! Op alle schepen had je een draaibank en een kolomboormachine, je kon er elec.en autogeen lassen, materiaal was er meestal ook genoeg om te hobbien!

Een serieus kijkende jongeman ( waar is de tijd gebleven?) op de manoeuvreer stand, maar hoefde niets te doen omdat alles vanuit de brug bediend werd. Wel veel herrie!! Met die draaiende 32 cilinders! Maar van gehoorbeschermers had nog niemand gehoord! 1955.

Na de" Armilla"volgde na één jaar de "Malvina"een zusterschip van de "Murena" als 3e.Wtk., na afloop van deze vaartijd volgde een studietijd waarna op de "Mitra"en vervolgens op de "Clavella"werd gevaren op dit laatste schip heb ik minder prettig gevaren.Het lag niet aan het schip. De ingang was al niet goed omdat ik een collega wtk.moest vervangen die een drankprobleem had. Buiten dat kon ik met een paar collega's op dit schip wat minder goed samen werken. Na afloop van een verlof periode werd ik naar Curacao gestuurd om stoomervaring op te doen, dat was dus voor de periode op de "Saidja". Shells wegen zijn soms wonderlijk, op Curacao aangekomen (vliegen met een KLM Constellation) werd ik geplaatst op een asphalt tanker en wel het motorschip "Patella" ! Een onder engelse vlag varend schip met een nederlandse bemanning. Het was een prettige vaart op de USA., vooral New York. Dit schip vervoerde asphalt, moest dus constant verwarmd worden door middel van stoomspiralen in de tanks, een voortdurende zorg voor de machine kamer dienst. Viel de verwarming te lang uit dan werd de asphalt hard en had je de poppetjes aan het dansen! Ook voer je met dit schip van de tropen 30 graden celcius in een paar uur tijd in vriezend weer min. 10 graden bij Kaap Hattaras.! Je zag dan de zee stomen! Een tijd later werd ik overgeplaatst op de "Sandpiper"een zandzuiger die beheerd werd door een aantal oliemaatschappijen om de ondiepte bij het meer van Maracaibo weg te werken. Het was voor die tijd een heel modern schip met twee General Motors (16 cil.) motoren draaiende met 700 omw/min. en een generator aandrijvende ( ik meen dat dezelfde type motoren in de amerikaanse diesellocomotieven van toen zaten) en twee hulpmotoren met 1200 omw/min. ook van General Motors. Het was dus een diesel-elec.schip. Alles werd vanuit de brug bediend, ook de pompkamer en het manoeuvreren. Elke 6 maanden dokken in Curacao, waarvan één keer in Texas in het plaatsje Orange. elke maand minstens 24 uur in Maracaibo. Dit was best een leuke tijd en veel tijd voor modelbouw.
Hier het schip op de rede van Maracaibo reparaties aan de zuigbuizen. 24 Uur kon je je vermaken in de stad, meestal was dit winkelen (zaten veel duitsers van na de oorlog!)
We gaan weer verder met het varen! Omdat het uitdiepen van levensbelang voor de oliemaatschappijen was werd er niet bezuinigd op voeding en materialen.

We gaan weer verder met het varen! Omdat het uitdiepen van levensbelang voor de oliemaatschappijen was werd er niet bezuinigd op voeding en materialen.


Patrick is gaten aan het boren voor de bomen. Het moet een bos worden met een wildstand!
zaterdag 21 maart 2009
vrijdag 20 maart 2009

Wordt vervolgd.

Maar poesjes worden groot en willen ook wat en worden krols! Door zijn janken hield hij de hele midscheeps s'nachts wakker en dat was voor degenen die hun welverdiende nachtrust genoten even niet nodig. Uiteindelijk heb ik hem aan een kennis in Pladju geschonken en was de rust in de midscheeps weder gekeerd.
Chinees Nieuwjaar toen ik al H.wtk. was op de "Zafra". oppassen dat ze je glas niet steeds bijvullen! Dan kon je weggedragen worden!



De top van de Werkspoor BB.motor van de "Armilla". het waren betrekkelijk kleine motoren, je tilde je geen breuk aan het verwisselen van de diverse kleppen,verstuivers en aanzetkleppen!
De"Armilla"een kleine tanker van rond 4000 ton die alleen in de Oost voer en benzine en kerosine vervoerde van Pladju ( Palembang) naar diverse plaatsen bracht, Singapore ( Bukom) Saigon, Padang , Hongkong enz. Het was hetzelfde type schip als de "Murena"alleen veel kleiner.Het was mijn eerste schip als zelfstandig wachtlopend wtk. ( na het behalen van het A-diploma) alleen met een stokoude chinese olieman, hij leek stokoud maar was het niet. Triest dat hij later op de Saigonrivier zelfmoord heeft gepleegd, tenminste dat vermoeden wij hij was nergens te vinden en zijn slippers stonden naast de railing. Ik heb veel met chinezen (uit Hongkong) gevaren. ( Stuurlui en wtk's, waren nederlanders) en ze waren best goed en ook prettig in de omgang (chinees nieuwjaar was altijd een groot feest aan boord! ) Hier ligt het schip in Woodlands (Singapore 1950) . Op dit schip was een hond (asbakken ras!) aan boord, maar erg lief, hij heeft jaren mee gevaren en ging ook op diverse plaatsen de wal op en altijd op tijd terug, je vraagt je af hoe dat beest dat wist! Had hij het schip door een of andere oorzaak gemist dan zag je hem de volgende keer weer aan boord als het schip dezelfde haven aan deed.
Als ik mij goed herinner heette hij "Joepie"!
1948 Aan de wal in Sydney op zondagmorgen. In Engeland en engels sprekende landen werd het ( vlak na de oorlog) erg gewaardeerd dat je in uniform aan wal stapte, het gaf soms verschillende voordelen om als zeeman herkend te worden. ( Dit in tegenstelling tot ons land, als je voer deugde je niet!! Zeevarende natie?!!) Later deden we dat niet meer!
Het monsterboekje waar alle schepen instaan waar je aan en afgemonsterd bent, geneeskundige verklaringen, inentingen, diploma's en arbeidsovereenkomsten . Er staan zo'n 30 schepen in.
Even iets heel anders dan treinen. Het begin van mijn loopbaan bij Shell Tankers NV. Dit wordt een heel lang verhaal!!! Hier een foto van de eerste tanker waar ik als 5e.wtk. twee jaar op heb gevaren, September 1948 bij binnenkomst te Sydney. Dit schip had twee 6-cil.Werkspoor motoren met luchtverstuiving en was rond 1930 gebouwd.
Als ik mij goed herinner heette hij "Joepie"!




maandag 16 maart 2009
woensdag 11 maart 2009

zaterdag 7 maart 2009
Ook "kleinere" kinderen konden zich vermaken!
Een stel N spoor wissels voor Patrick.
Danny kocht voor een zeer redelijke prijs drie duitse dubbeldekkers, nu nog een stuurstandrijtuig! Moest wel 12 wielstellen voor gelijkstroom er bij kopen omdat de wagens van Marklin zijn en dus niet op gelijkstroom kunnen rijden.Gerard schafte voor zijn HO baan een turquoise 1100 en bijpassende bolkoprijtuigen aan,meende van Roco.

Marc en zijn vader, Gerard en Danny.





Zaterdag 7 Maart,zijn wij naar Houten gegaan, Rail 2009. Marc en zijn vader een kennis van zijn vader, Gerard, Danny en mijn persoontje. Het was erg druk hebben veel gezien, en een leuke en gezellige dag gehad! Helaas heel weinig spoor O. Er volgen een paar foto's |
donderdag 5 maart 2009
woensdag 4 maart 2009
zondag 1 maart 2009

Abonneren op:
Posts (Atom)